Izaberite stranicu

У селу Дубровско код Шавника данас су сахрањени земни остаци Станојке Ћеранић, мајке јереја Божидара Ћеранића, пароха ријечког.

Опело новопрестављеној слушкињи Божјој  служио је Његово преосвештенство Епископ диоклијски г. Методије  у Орашју код Даниловграда.

У бесједи након опела Владика је рекао да је Станојка, као дивна супруга и брижна мајка, своја чеда усмјерила тамо гдје их усмјерава свака истинска и права мајка – Христу Богу нашему.

“Усмјерила их је ка светоме Острогу, ка ћивоту Светога Василија и ћивоту Светога Арсенија Ждребаоничкога. Она је поставила високе циљеве својој дјеци и својој унучади”, рекао је Владика диоклијски.

Додао је да су ти циљеви они камени темељци, најчвршћи темељи, не само једнога човјека него и сваке породице, братства, племена и народа на овоме свијет:

“То је поштење, и доброта, и скромност, и милост, и брига, и пожртвовање… Све је то Станојка поставила за циљ своме потомству, својој дјеци и унучадима. И свима онима који су њу познавали и који су благу ријеч и милост од ње примали.”

На сахрани у селу Дубровско, Епископ диоклијски г. Методије је казао да је Станојка Ћеранић подигла дивно потомство, од којих један служи Божанскоме олтару. Говорећи о њеном животу, пуном врлина, Владика је нагласио да је све миловала, љубила и окупљала око себе, тако да су је сви вољели и које год познавао Богу је захваљивао што је постојала:

“Нека њеној породици буде на утјеху што су овакву супругу, мајку, сестру, тетку, комшиницу, куму и пријатељицу имали. Покој јој души и Царство небеско, а њеном роду, породици и остатку, нека је наздравље и да имају за узор своју мајку. И ако макар једним дјелићем испуне оно што је она у свом животу испунила и они ће бити велики пред Господом. Царство јој небеско. Амин!”

Опраштајући се од своје мајке Станојке, Славко Ћеранић се у име породице захвалио свима који у овим тешким тренуцима саучествују у болу са породицом поводом њене изненадне смрти.

 

Р.В.

 

Pin It on Pinterest

Share This