Izaberite stranicu

На данашњи дан, 2. јула 1451. године господар Зете Стефаница Црнојевић затражио је од Венеције посредовање у ослобађању сина Ивана из заточеништва код босанског војводе Стефана Вукчића Косаче.

Стефан Вукчић био је оснивач војводства Светог Саве, касније названог Херцеговина, по његовој титули Херцег од Светог Саве. Наследник је Сандаља Хранића Косаче од 1435. године, био је најистакнутији међу Косачама. Проширио је власт на Омиш, Пољицу, Требиње, Клобук, трг Подгорицу и утврђења Медун и Соко у Горњој Зети и Бар (Доња Зета). Угрожен од Млечана и зетскога војводе Стефана Црнојевића, који су му убрзо затим отели Бар, Горњу Зету и Омиш, помирио се са босанским краљем Стефаном Томашем, са којим је до тада ратовао. У знак помирења пристао је на удају кћери Катарине за босанског краља. Убрзо се прогласио „Херцегом од Светог Саве”.

Територија под његовом влашћу, од тада позната под именом Херцеговина, протезала се од Лима до Цетине и од Раме до Которскога залива. На том је простору био самосталан владар. Тежње за привредним осамостаљењем Херцеговине дошле су до изражаја и у његовим напорима да Херцег Нови развије у поморско и трговачко средиште. Пошто су Османлије почеле упадати у његову земљу, помирио се и са новим босанским краљем Стефаном Томашевићем. Након пада Босне 1463. године његове су земље постепено освајале Османлије (Хум и Подриње) и Млечани (Неретванску крајину). Крајем живота власт му је била сведена на уско приморско подручје са Херцег Новим, који су Османлије заузели 1482. године.

Херцеговина је историјска држава која је првобитно постојала под именом Хум или Хумска земља, а у средњем вијеку добила име Херцеговина,. Данас означава географску област која обухвата јужну половину Босне и Херцеговине. Херцеговина као стара српска средњовјековна земља била је много већа и обухватала је дјелове данашње западне Црне Горе, дјелове Полимља и горњег Подриња, као и Боку Которску. Ова држава је име добила по титули Херцега од Светога Саве, владара овог подручја из XV вијека Стефана Вукчића Косаче. Кроз историју се називала и Хумска земља, Хум или Захумље. По друштвено-историјским критеријумима, Херцеговина се на неким од ових територија преклапа са Босном. Херцеговина заузима око 20% територије Босне и Херцеговине, гдје живи око 10% становништва земље.

Приредио: Миомир Ђуришић

Pin It on Pinterest

Share This