Izaberite stranicu

У Цркви Светог Саве у Хановеру данас је било посебно свечано. Светом службом Божијом којом је началствовао Преосвећени Епископ диселдорфа и немачке г-дин Григорије завршене су тродневне свечаности којима су у овом граду обележена два значајна јубилеја: пола века постојања Епархије немачке и 8 векова аутокефалности Српске православне цркве.

Црква је била испуњена верним народом, а радост је била већа јер је Литургији присуствовао и велики број деце.

“Браћо и сестре, као рибаре у данашњем Јеванђељу и вас неке као куваре, као инжењере, као пекаре, лекаре , све вас Христос позива да са страхом Божијим, вером и љубављу, не да пођете са њим, не само да пођете за њим, него да живите са њим и још више од тога – да он живи у вама. То јест, како каже у једној нашој молитви: “Да живот живује, да Господ царује” – поручио је Владика Григорије и подсетио сабране на детињство и речи које су нам говориле наше мајке:

“Ако се сећате кад сте били деца, па кад вам мајка каже “Животе мој”. Е тако и ми треба да волимо нашег Христа, као  свој живот, јер он је ништа мање него сам свој живот дао за нас. И сад је то пред нама. Наравно да смо грешни и зато и кажемо са “страхом Божијим и љубављу приступамо”. Са страхом јер смо грешни али са љубављу јер љубав је јача од греха” – поручио је Владика Григорије.

На самом крају Литургије, Владика Григорије упутио је речи благодарности др Томасу Бремеру, професору католичког теолошког факултета у Минстеру, на свесрдној помоћи и братској љубави коју је показао према нашој Цркви у Немачкој у више наврата, као и сада приликом организовања Симпосиона који је дан раније одржан у црквеном центру Свети Сава.

“Хвала, ја вам се свима захваљујем, за мене је велика част што сам могао нешто да допринесем Симпосиону који смо имали јуче овде у овом центру. Потрудићу се да останем повезан са вама као што сам био и до сада” – рекао је професор Бремер.

На одушевљење свих Фолклорно друштво “Србија” из Хановера одиграло је неколико српских традиционалних игара и додатно увеселило срца  сабраног верног народа.

Извор: ТВ Храм

 

Pin It on Pinterest

Share This