Izaberite stranicu

На данашњи дан, 24. јуна 1798. године Турци у Београдској тврђави погубили су грчког писца и патриоту Фереоса Константиноса Ригаса, познатог као Рига од Фере.

Рига од Фере, грчки револуционарни писац, чије име носи једна од улица у центру Београда, у пријестоници Србије био је само једном – када су га Турци погубили. Његов споменик данас краси центар града а спомен-плоча чува историју на кули “Небојша”.

Ригас Фераиос, рођен је у Тесалији, у богатој породици. Након школовања постао је учитељ у насељу Кисос, али је убио значајног локалног Турчина, због чега је морао да побјегне на врхове Олимпа. Одатле је, преко Атоса и Цариграда, стигао до Букурешта. Када је 1787. године избио Руско-турски рат, Рига од Фере био је задужен за инспекцију војске у Крајови. У то вријеме, на другом крају Европе, будила се Француска револуција. “Добар глас” далеко се чуо, па је стигао и до Риге, који је почео да вјерује да је нешто слично могуће и на Балкану. Наиме, јунак наше приче вјеровао је у самоопредијељење православног становништва унутар Османског царства, због чега се састајао са грчким епископима и побуњеничким вођама тражећи подршку за устанак.

Када се рат завршио, Рига од Фере отишао је у Беч. Тамо је уређивао грчке новине “Ефемерис”, а штампао је и памфлете узимајући у обзир идеје Француске револуције. Те памфлете намјеравао је да дијели да би подстакао општебалкански устанак против Османског царства. Дивећи се идејама револуције, Рига је све чинио да упозна славног француског војсковођу Наполеона Бонапарту, коме је чак послао и табакеру направљену од ловоровог коријена из Аполоновог храма. Изгледало је да ће му се жеља испунити и да ће Бонапарту упознати у Венецији. Док је путовао ка Венецији, Ригу је издао грчки трговац. Како је Аустроугарска у то вријеме била савезник Отоманског царства, аустријске власти у Трсту ухапсиле су Ригу од Фере и предале га управнику Београда. Одатле је требало да буде “прослијеђен” на суђење код султана у Цариград. Међутим, након звјерског мучења, отоманске власти су у Београду, у кули “Небојша”, убиле Ригу од Фере и пет његових сарадника.

Последње ријечи грчког револуционара биле су: “Ја сам посијао богато сјеме. Долази час када ће моја земља брати славно воће”.

Приредио: Миомир Ђуришић

 

Pin It on Pinterest

Share This