Izaberite stranicu

Празник силаска Светога Духа на апостоле, слава Храма Свете Тројице и града Будве, прослављен је у недељу, 16. јуна. Прослава је почела Светом литургијом а наставила се освећењем славског колача и жита, као и литијом улицама Будве.

Протојереј Борис Радовић, старешина храма, пререзао је и преломио славски колач са Марком Царевићем, предсједником општине Будва.

Литургији је присуствовао велики број вјерника који су се причестили а сабрање је настављено трпезом љубави у порти храма гдје су наше сестре припремиле богато послужење.

Свечана Тројичинданска литија улицама Будве кренула је у 19 часова, предвођена Његовим преосвештенством Епископом диоклијским господином Методијем. Владика се вјерном народу обратио архипастирском бесједом, честитајући им празник рођења Цркве – Педесетницу:

“Срећна слава овога светога храма и дивнога, благословенога града, и осам стотина година аутокефалности Српске православне цркве и Епископије зетске Митрополије црногорско приморске. Да Бог да да се увијек опомињемо наших светих предака који су знали да разлуче главно од спореднога, да је Дух оно што оживљује, а да форма, облик и тијело не помажу. ”

Владика је појаснио да су наши преци знали да џаба постоје зидови, камење, зидине, утврђења, ако нема Господа Бога, истине и правде Његове која ће те темеље да утврди у вјекове вјекова. Нема те силе земаљске која може опстати ако није надахнута благодаћу Духа Светога, казао је Епископ Методије и додао:

“То је циљ нашега хришћанског живота – задобијање благодати Духа Светога, онога чиј празник данас прослављамо, Свете Тројице – Бога љубави, која је заштитник овога града и овога народа и свих житеља у њему и свих људи с краја на крај васељене и не само људског рода већ цијеле творевине Божије. Да Господ да, опомињући се и кориговајући свој живот и управљајућу се према светима из рода нашега, да будемо достојни потомци њихови, који ће ићи оним утабаним и сигурним путем који води ка Царству небеском.”

Његово преосвештенство Епископ диоклијски господин Методије је пренио поздраве и благослове Високопреосвећеног Митрополита црногорско-приморског г. Амфилохија:

“Свако вам добро желим и преносим поздраве и  благослове Митрополита нашег Амфилохија у чије име сам дошао. Да вас Господ утврди у љубави и тврдој вјери хришћанској у вјекове, вјекова. Амин!”

Након свечане литије је одржана Духовна академија на простору између цркава у Старом граду. Бесједу поводом прославе осамсто година епархије зетске – Митрополије црногорско приморске, одржао је професор доктор Милош Ковић. У наставку академије је уприличен богат културно умјетнички програм у ком су учествовали хорови из Требиња, Кумбора и Будве, пјесникиња Милица Бакрач из Никшића, етно група Вез из Београда, ученице Музичке школе из Будве са професором Сашом Митрићем а млади чланови Фолклорног друштва Стара Будва су ово вече обогатили играма из Србије и Црне Горе.

Други дан празника, у Модерној галерији је одржана веома успјешна промоција књиге Духовни огањ српске Цркве, ауторке Светлане Луганске. О књизи су говорили протојереј ставрофор Момчило Кривокапић, јеромонах Рафаило Бољевић, мати Фотина, игуманија манастира Бешка и ауторка књиге. Након промоције књиге, уприличено је лијепо празнично дружење у просторијама парохијског дома

На  Духовски уторак је у Галерији Свети Архиђакон Стефан уприличена је заједничка изложба будванских сликара Сава Павловића, Петра Пићана, Ника Калађурђевића и Бућа Митровића.

Отац Борис Радовић

 

Pin It on Pinterest

Share This