Izaberite stranicu

Гост свечаности Савеза Срба Француске у Ници, 16. децембра 2018, био је најбољи светски тенисер, најпознатији Србин на свету који живи у комшилуку, Новак Ђоковић, са породицом, известио је за Слово љубве председник Савеза, Ђуро Ћетковић. Наш прослављени спортиста је најпре учествовао на Светој литургији у Храму Успења Пресвете Богородице, а после богослужења је, на одушевљење многобројне окупљене деце, глумио “страшног лава” у представи. Ђоковић је најавио и да ће доћи на сабрање поводом прославе 800 година аутокефаности СПЦ, које ће организовати парохија Светог Саве у Паризу и Савез Срба Француске, крајем октобра 2019. године. 

Када су као избеглице 1920. године дошле из Русије у Ницу, чланови породице Ковалевски изнајмили су простор у приземљу једне зграде у коме је формирана православна капела. Осликали су је руски фрескописци, а у новије време користили православни Французи који живе у том граду. Недавно су Епископу западно-европском Луки понудили да Српска православна црква користи капелу, па се Французи на Литургији окупљају суботом, а Срби недељом.

Савез Срба Француске организовао је у овом молитвеном простору и радионице за децу и школу српског језика, а поменуто окупљање увеличао је Новак Ђоковић. Он је посетио Цркву Успења Пресвете Богородице у Ници. Служио је о. Игор Вујсић из парохије Свети Сава у Паризу.

Новак је показао изузетно стрпљење и наклоност према деци и родитељима који су дошли на дружење после Литургије. Јелена Радојчић и њене другарице су припремиле малу позоришну представу у којој је Новак добровољно глумио страшног црвеног лава на одушевљење све присутне деце.

Разговарајући са председником Савеза Срба Француске г. Ђуром Ћетковићем Новак је рекао:

“Дивно је видети оволико деце…Кроз културу је најбољи начин да се очува наша баштина и идентитет. Поздравио бих све Србе из Француске и из целог света и свима бих се захвалио што и даље верују у наш народ, што и даље верују у нашу земљу Србију, што се труде да свако на свој начин у различитим деловима света организују оваква окупљања и створе заједнице, свако према својим могућностима.”

На дечије питање шта је оно што га највише подсећа на детињство, Новак је рекао:

“Моја срећа је што смо у то време били безбрижни, могли смо да изађемо напоље у било којем тренутку и да се играмо од изласка сунца до његовог заласка и посебно се сећам када ме је деда водио на тенис.

Увек кажем свуда прођи – својој кући дођи. Ја кад год слетим у Србију просто оживим нека сећања и носталгија је увек присутна јер кад год сам тамо, иако сам по некад јако заузет, ипак увек је некако посебан осећај бити са својим народом, користити свој језик, некако човек се врати у свој завичај и онда је све на свом месту, баш како је било, како ће бити и како треба да буде. И како је говорио мој покојни деда, на питање «Како си? – Он каже – НИКАД БОЉЕ ». Увек је у животу тај позитиван став пресудан. Без обзира колико смо недаћа прошли као народ, јако је лепо видети како се сви заједно окупљамо, па ево и ова мала заједница далеко од домовине негује културу и заједништво и пријатељство, другарства се ту рађају међу децом. То је оно најбитније да се држимо заједно, а не да чекамо неке недаће и несрећне тренутке да бисмо се ујединили. То нас је обележавало у последњих неколико деценија. Оно што нас чини јединственим је тај неки борбени дух, тај неки позитивни инат да се никада не предајемо и са јако мало средстава ми смо у стању не само да преживимо него да живимо стварно надахнути”, казао је Ђоковић.

“Хвала вам што се сви трудите да допринесете у свом домену кроз нашу цркву, ову парохију, кроз Савез Срба Француске и поготово што се трудите за децу”, додао је Ђоковић и наставио:

“Оно што ме највише везује за Србију, и мене и моју супругу, су деца и зато се трудимо да кроз нашу фондацију што више деце обухватимо у предшколском узрасту јер је то јако важан период за дружење тако да је дивно што све ово организујете сваке недеље. Хвала вам”.

Новак је обећао да ће доћи на гала вече – 800 година аутокефалије Српске Православне Цркве, које припремају парохија Светог Саве у Паризу и Савез Срба Француске крајем октобра 2019 године.

Сусрету са Новаком је присуствовао и његов стриц Горан Ђоковић са супругом, а дружење је завршено молитвом Пресветој Богородици “Достојно јест” и молитвом “Оче наш”.

Породица Ђоковић, заједно са виђенијим људима Нице и Монака, са благословом владике Западноевропске епархије Луке, помаже да се откупи простор у којем се већ налази парохија Успења Пресвете Богородице у Ници.

 

Извор: Радио Слово љубве

Pin It on Pinterest

Share This