Izaberite stranicu

Издавачко-информативна установа Митрополије црногорско-приморске „Светигора“ и ове године учествује на Међународном београдском сајму књига који jе данас прогласио отвореним академик Матија Бећковић а која ће трајати до 28. октобра.

Поред излагачког штанда на овој регионално највећој манифестацији посвећеној књизи, љубитељи писане ријечи моћи ће да присуствују и традиционалној промоцији Светигориних нових издања. На Сајму ће бити уприличене три промоције и то књига: ”Манастир Свете Тројице Стањевићи (1338-2018)”,  „НАТО агресија траје“ и ”Свети Јован Владимир”.

Монографија ”Манастир Свете Тројице Стањевићи (1338-2018)” представљена је у понедељак 22. октобра у сали “Борислав Пекић”. О овој књизи издатој поводом јубилеја 680 година постојања овог манастира код Будве, говорио је Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије, архимандрит Јефрем Дабановић игуман и др Павле Кондић сабрат манастира Стањевићи и Ђорђије Вујовић предсједник СО Будва. Своје слово казао је и Јован Маркуш уредник монографије “која свједочи како је ова некада највећа грађевина Црне Горе предвиђена, и то од стране стручне комисије,  да се сачува као најмонументалнија рушевина  благодарећи несебичној жртви и труду монашког братства, помогнутом од честитих људи, стручњака и добричинитеља – васкрсла из мртвих, послије 180 година рушевног и заборављеног стања”. 

Промоција „НАТО агресија траје“ одржаће се у уторак, 23.октобра у 11.00 часова у сали Иво Андрић. О овом издавачком подухвату који говори о последицама НАТО бомбардовања, говориће проф. др Алек Ј. Рачић, аутор књиге и др Мирјана Анђелковић Лукић, виши научни сарадник.

Седам зборника у девет свесака ”Свети Јован Владимир ” представиће се читалачкој и стручној публици истог дана у 19.00 часова у сали Борислав Пекић.

О едицији и личности Светог Јована Владимира краља српског говориће Митрополит  Амфилохије, протојереј др Велибор Џомић, протојереј Јован Пламенац и приређивачи Др Васиљ Јововић и Јован Маркуш.

У девет свесака ”Свети Јован Владимир ”  је сабрано све што је икада написано о Светом Јовану Владимиру и прије Светог Владике Николаја (Читанка о Светоме краљу Јовану Владимиру) и послије њега. Своје мјесто у овом издању нашли су и текстови са великог међународног научног скупа одржаног септембра 2016. године, у којем су учествовали бројни уважени историчари, теолози, лингвисти, историчари умјетности, археолози… из Русије, Грчке, Бугарске, Македоније, Албаније…

Модератор свих промоције је Желидраг Никчевић.

Како је раније данас најављено, 63. Међународни београдски сајам књига отвориће пјесник и академик Матија Бећковић, а у име земље почасног госта Марока присутне ће поздравити историчар и писац Абдулах Бусуф. Организатори су саопштили да се овогодишњи сајам одржава под слоганом „Радост читања” и да ће угостити 5.000 учесника, 500 програма и бројну публику.

Неформално познат као празник књиге, Сајам књига сваке године угости најзначајније домаће и бројне иностране писце и издаваче, који представљају своја стара издања и актуелну продукцију.

 

Весна Девић

 

 

 

Pin It on Pinterest

Share This