Izaberite stranicu

Српско пјевачко друштво ,,Светосавник“ из Подгорице обиљежило је јубилеј-десет година постојања, предивним концертом који је синоћ одржан у крипти подгоричког Саборног храма Христовог Васкрсења. У препуној крипти “Светосавник” под диригентском палицом професорице музике Ратке Вујачић је извео више композиција духовне и свјетовне музике.

“Његовање српске културе и духовности као нешто најзначајније, препознала је идејни покретач и оснивач овог друштва Јованка Вујачић. Ово друштво представља овај програм од срца и душе, па га тако искрено и треба примити”, казао је, између осталог, на почетку концерта, протојереј Предраг Шћепановић.

Након уводног слова оца Предрага, свечани концерт је започео са херувимском пјесмом – руским напјевом из 1909. године, коју је у четвороглас хармонизовао М.Е. Коваљески 1956. године. Услиједиле композиције : “Свјат, Свјат..” ; “Тебје појем” , “Возбраној” Стевана Ст. Мокрањца, као и  “Чашу спасенија приму” композитора Максима Берзовског.

Скуп је благословио Његово високопреосвештенство Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије који је казао да се у Бога нада да ће пјесмом васкрснути и манастир Светог Марка који је запустио.

,,Пропојао је, у ово наше вријеме, овај Саборни храм у Подгорици и други храмови у околини“, рекао је Митрополит Амфилохије и захвалио ,,Светосавнику“ који дивно и достојно свога имена поје и појаће и убудуће и помолио се да васкрсне и дјечји хор у овом граду.

Високопреосвећени је позвао сва три подгоричка хора да своји саборним појањем обрадују данас страдалног Патријарха Антиохијског Јована десетог и нашег Патријарха Иринеја, који ће у 16 часова посјетити Саборни храм Христовог Васкрсења.

Владика Амфилохије се помолио Богу да се поправе односи између Патријарха Цариградског Вартоломеја и Патријарха Руског Кирила.

,,Надамо се да ће Патријарси поново служити заједно, ако неће негдје друго, ми их позивамо овдје на овај наш храм, да сви наши хорови појају пјесму Богу и нашим Патријарсима.

На концерту су изведене обраде народних пјесама : “Ситан камен до камена”, “Млада јелка љуби јанка”, као и “Три Ђевојке збор збориле” у извођењу дуета Бојане Радовић и Ирине Ћалић.

Изведбе које се се издвојиле на посебан начин и оставиле изузетан утисак на публику јесу : “Пред Иконом Светог Саве” – коју је извела диригентица и професорица музике Ратка Вујачић уз пратњу хора, затим козачка романса : “Не дља мења”, баш као и “Тјомнаја ноћ” – композиција Н. Богословског на стихове Н. Агатава.

Даљи програм Спрског пјевачког друштва “Светосавник” чиниле су запажене композиције : “IX Руковет” (из Црне Горе) ; “II Руковет” (Из моје домовине) Стевана Ст. Мокрањца; “Узори Маро” (Константин Бабић) као и пјесма из старе Подгорице  “Завоље се двоје младих” – Бора Таминџића.

Екстатичку и живу атмосферу овог свечаног концерта која је прожимала цијело вече саткано од изузетних изведби закључиле су композиције : “Црвен Цвете” – Јелена Бојовић и “Рум, дум, дум” – Драгана Шуплевског.

Публика је неуморним аплаузима наградила извођаче и са њима подијелила радост овог јубулеја.

 

Слободанка Грдинић/Борис Мусић

Фото: Јован Радовић

Pin It on Pinterest

Share This