Izaberite stranicu

Манастир Пећка патријаршија данас је прославио своју храмовну славу “Покров Пресвете Богородице”. Свету Архијерејску Литургију служио је Преосвећени Епископ рашко-призренски и метохијски г. Теодосије уз саслужење архимандрита Методија игумана манастира Хиландар, свештенства, монаштва и више стотина вјерног народа.

На Светом богослужењу појао је хор “Свети Стефан Дечански” из Новог Сада.

У чин ђакона владика је рукоположио Јована Цветковића из Пасјана што је како је владика Теодосије у литургијској бесједи истакао добар знак:

“Црква Христова стално се обнавља. Тако је и у нашој Епархији овдје на Косову и Метохији, умножавају се служитељи Божији што је добар знак. Значи да смо жива Црква и да нећемо посустати на нашем путу- уском, тесном, крсном који води ка Христу ка вјечном животу.”

Преосвећени владика је казао да ће сјутра заједно са руским Епископом Виктором и игуманом хиландарским Методијем служити Литургију у Храму Св. Димитрија у Косовској Митровици гдје ће дочекати чудотворну икону Пресвете Богородице-Портаитиса или Вратарка, дар пријатеља из Русије и Свете Горе, коју је насликао Јеванђелист Лука.

„Прествета Богородица нас посећује, она која је моћна, силна, она која је страшна непријатељима нашим. Они, који хоће Цркву Божију да нападају и да је униште, неће никада моћи, јер Пресвета Богородица нас штити, закриљује својим чудотворним омофором и својим чудотворним иконама широм свијета, а и овдје на Косову Метохији, овдје у Пећкој Патријаршији. Ево сада и у Косовској Митровици биће присутна кроз своју чудотворну икону“, рекао је Епископ Теодосије.

Игуман Свете српске царске лавре Манастира Хиландара архимандрит Методије, који је присуствовао и Свечаном Бденију у Патријаршији уочи празника, подијелио је свим вјерницима иконе Богородице Тројеручице. Он се вјерницима обратио бесједом у којој је говорио о томе на који начин треба да се приближавамо Пресветој Богородици.

У Пећи се на овај празник окупио велики број вјерног народа из свих крајева Србије, Црне Горе, Репблике Српске али и Русије. Било је лепо и свечано. Игуманија ове свете обитељи Мати Харитина каже да се не сјећа када је оволико народа дошло на манастирску славу Пећке Патријаршије – Покрова Пресвете Богородице и изражава велику радост због тога.

Игуман хиландарски посјетио је  манастир Високе Дечане, гдје га је дочекао дечански игуман, архимандрит Сава са братијом и великим бројем поклоника који су данас дошли на поклоњење Светом Краљу Стефану Дечанском.

Извор: Епархија рашко-призренска (Фејсбук)

Фото: Радио Гораждевац

ТВ Храм: Пећка Патријаршија прославила храмовну славу – Покров Пресвете Богородице

Литургија у Пећкој патријаршији на дан Манастирске Славе – Покрова Пресвете Богородице

Беседа Владике Теодосија на празник Покрова Пресвете Богородице у Пећкој Патријаршији:

Хиландарски игуман Методије о Празнику Покрова Пресвете Богородице у Пећкој патријаршији:

Народно коло и песма у порти Манастирској порти Пећке патријаршије:

 

Хиландарски игуман – манастир Високи Дечани, 14. октобар 2018

Поздравно слово Архимандрита Саве (Јањића) Игуману Манастира Хиландар

Хиландарски Игуман: “Одлуку да се замонашим донео сам управо у Високим Дечанима” :

 

Pin It on Pinterest

Share This