Izaberite stranicu

У свечаној литији улицама Требиња синоћ је учествовало више хиљада грађана и гостију Требиња, који су на најљепши могући начин обиљежили крсну славу града и Саборног храма – Свето Преображење Господње.

У литији су, уз велики број свештенства и тројицу владика – Григорија, Јоаникија и Атанасија, учествовали и предсједник Српске Милорад Додик и градоначелник Лука Петровић, те бројни спортисти, припадници полиције, Оружаних снага, културно-умјетничких друштава, извиђачи, ватрогасци, млади Црвеног крста…

Посебну атмосферу цијелом догађају, који у Требињу традиционално окупио људе са свих страна, дали су хорови на обалама Требишњице, те обраћање владике Григорија који је поручио окупљеном народу да чувају Цркву и поштују и воле једни друге.

Он је казао да је величанствена литија постала симбол града још од 1992. године, док је Требиње постало град преображаја.

“И ми смо се мили Требињци заједно са градом и црквом тихо и нечујно преображавали, постајући браћа, сестре и пријатељи”, истакао је владика.

У емотивном говору, владика је истакао да одлази својом вољом, али да му је драго што Епархију оставља у рукама доброг човјека какав је будући епископ Димитрије.

“Ако будем успјешан у Епархији у Њемачкој – то ће бити искључиво захваљујући Богу, а ако не буде тако то ће бити због мене”, рекао је владика и поручио да ће Требињу и Херцеговини помагати колико год да буде у његовој могућности.

Он је казао да свим својим непријатељима опрашта све оно што су ружно говорили о њему, наводећи да су му најбољи пријатељи били и да ће бити у Требињу и Херцеговини у којој је на трону Светог Саве и Светог Василија Острошког службовао скоро 20 година.

Извор: TrebinjeLive

 

Pin It on Pinterest

Share This