Izaberite stranicu

Западноевропски град-држава Монако је претежно хршћански, са 83,2% становника који исповедају хришћанску веру, према статистичким подацима за 2012. годину. Од њих се велика већина сматра католицима, што је званичн религија Монака. Иако ова држава остаје снажно католичка, лист Hello Monaco извештава да је православље постало бројно друга религија, и тиме је већа од протестантизма, који је био друга по величини вероисповест, према Међународном извештају о верским слободама  у Монаку за 2012. годину. У извештају за 2012. годину у Монаку је била наведена само једна грчка православна парохија, мада сада има неколико других парохија различитих  јурисдикција.

Руска православна заједница је оформљена крајем 2017. године на иницијативу локалних верника. Заједница је почела да одржава редовна богослужења у цркви коју користи на привременој основи. Према блогу англиканског бискупа Дејвида Хамида из марта 2016. године, у Монаку је пастирствовао и румунски православни свештеник. Према Хело Монаку, у овој земљи живе православни верници из Русије, Украјине, Белорусије, Румуније, Бугарске, Србије, Молдавије, Црне Горе, Македоније и Грузије.

У петак је у Монте-Карлу одржана свечана вечера у циљу финансијске подршке руској православној саборној цркви у Ници уз присутно 300 гостију, међу којима су били кнегиња Доротеја Романова, кнез Георгије Јурјевски, праунук цара Александра II, и кнез Алекандар Трубецки.

Извор: orthochristian.com

Pin It on Pinterest

Share This