Izaberite stranicu
Његова светост патријарх српски Иринеј служио је данас у Београду Свету архијерејску литургију поводом обиљежавања стотину година од страдања руске Свете царске породице Романов, а затим, послије литије централним градским улицама, и молебан испред споменика цару Николају Другом Романову.

Литургији, у руској Цркви Свете Тројице на Ташмајдану, присуствовао је велики број вјерника, док је у литији централним градским улицама било неколико хиљада људи од којих су многи, осим православних знамења носили и фотографије цара Николаја.

Литија је завршена испред споменика цару Николају, гдје је патријарх Иринеј, послије молебана, истакао да је цар Николај био један од највећих руских владара који је трагично изгубио живот.

“Ми данас обележавамо тај страшни дан и то није само дан трагичан за руски народ, него чак за цео словенски народ, па и за нас Србе”, рекао је патријарх Иринеј.

Он је навео и да српски народ има пуно разлога да се окупи и да ода почаст “светом мученику и његовој породици”.

“Руски цар је у име своје и свога народа учинио велико дело нашем народу”, рекао је патријарх Иринеј, подсјетивши да је руски цар 1915. године помогао Србију која је била у великој опасности.

Према његовим ријечима, руски цар је то урадио из велике љубави према српском народу, а питање је шта би било са српском војском и да ли би опстала Србија да није било великог цара Николаја.

Патријарх Иринеј је подсјетио да је цар Николаја 1915. године рекао савезницима да ће склопити сепаратни мир са Нијемцима уколико не пошаљу бродове по српску војску која се повукла на обалу Јадранску мора.

Он је навео и да су савезници тек тада послали бродове и прихватили српску војску која је била изнурена балканским путевима и смјестили је на острво Крф гдје се, како је рекао, опремила и припремила за велики поход с циљем ослобађања отаџбине.

“Нека Бог сачува и благослови Русију, мајку свих Словена, и нека нам Русија и убудуће буде нада и утеха у нашим потребама и да нам помогне онако као што је то учинио свети цар Николај Други”, рекао је патријарх српски.

Министар за иновације и технолошки развој Србије Ненад Поповић рекао је да руски император и данас, стотину година од мученичке смрти, живи у срцима Срба и да ће “живјети вјечно јер су га његова дјела и страдање учинили вјечним”.

“Руски император је говорио – `нећете ми замерити, господо, што сам пре свега Рус и што су ми најближи интереси Русији, али и што сам одмах после тога Србин и да су ми најближи интереси српског народа`”, рекао је Поповић.

Он је навео и да, као што је некада цар Николај помагао Србији, сада то ради руски предсједник Владимир Путин, поновивши да Србија неће увести санкцији Русији.

“Путин нам помаже у очувању Косова и очувању Србије и српског народа јер без Косова ми не постојимо ни као народ ни као држава”, рекао је Поповић и додао да је то порука свима који подржавају лажну творевину на Косову и Метохији.

Обиљежавање једног вијека од смрти руске царске породице Романов организовали су Српска православна црква и Подворје Руске православне цркве у Београду уз благослов патријарха српског Иринеја.

Споменик цару Николају откривен је у новембру 2014. године, а освештали су га патријарх московски и цијеле Русије Кирил и патријарх српски Иринеј.

То знамење дјело је најпознатијих руских скулптора Андреја Ковачука и Генадија Правотворова и београдског архитекте Јанка Крстића који је осмислио амбијент у којем ће споменик стајати.

Извор: РТРС

Фото: Спутњик

Pin It on Pinterest

Share This