Izaberite stranicu
У Недељу мироносица 22. априла у Цркви Св. Макавеја у подгоричком насељу Толоши, када се у нашој Светој саборној и апостолској цркви молитвено прослављају Свети Евпсихије и преподобни мученик Вадим, служена је Света литургија и прослављена слава школе вјеронауке при овом храму.
Отац Предраг Шћепановић у литургијској бесједи је казао да сви треба да се угледамо на жене мироноснице, дивне свједоке Христовог Васкрсења и да вољене волимо до гроба а и послије тога све до Царства небеског.
-Љубав је јача од свих препрека. Жене мироносице на Христовом гробу су чуле од Анђела ријечи “Није овдје јер устаде” које одјекују више од 2000 година и које треба да чујемо увијек када одемо на гробље. Када би имали такав однос према нашим преминулима (Није овдје него устаде), наш живот би био испуњен срећом и радошћу. Христов Гроб је празан. Дај Боже да и ми данас знамо да су гробови наших упокојених исто тако призвани на васкрсење, да вјерујемо као што су вјеровале жене мироносице које су када су се мушка срца уплашила и разбјежала, дошле на Христов гроб, рекао је отац Предраг.
Он је казао да је и Храм у Толошима био скоро 50 година тај хладни гроб којем људи нијесу долазили, али да су Богу хвала 90-их година благочестиви људи овога краја дошли одвалили ону плочу са гроба  и обновили овај свети храм.
-Друга обнова Храма је била када су на предлог вјероучитељице Стојанке Радуловић дјеца школе вјеронауке при храму почела да славе празник Мироносица  показујући тиме да је то задатак вјеронауке и свих нас да будемо свједоци Христовог Васкрсења. Ови гробови око нас показују боље него ми сви који умујемо да је Христос Васкрсао. Зато увијек када дођемо на гроб треба да кажемо “Није овдје него устаде” показујући тиме да су гробља послије цркава наше највеће светиње.
Пожеливши да број дјеце која похађају вјеронауку буде још већи, отац Предраг је свечарима честитао празник са жељом да се умножи њихова љубав према Васкрслом Господу и да сложно слушају ријечи “Није овдје него устаде” које ће одзвањати кроз сву васиону и кроз сва времена све до Другог Христовог доласка.
На крају Литургије протојереј Предраг Шћепановић је благословио, освештао, пререзао и окретао славски колач  са дјецом полазницима школе вјеронауке и вјероучитељицом Стојанком Радуловић.
Након тога свечари и вјерни народ сабрали су се око трпезе љубави.

Pin It on Pinterest

Share This