Izaberite stranicu

Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски господин Амфилохије служио је данас, на празник Обрезања Господњег, Светог Василија Великог и Нову годину, са свештенством  Литургију Светог Василија Великог у Цетињском манастиру.
У литургијској бесједи након читања Јеванђеља Владика је рекао да је обрезање Господње, с једне стране, испуњење Мојсијевог закона, као знак вјерности, односно завјета Богу.
“У исто вријеме Он тиме посвједочује да је не само неизрецива тајна побожности, јединородни Син Божји, него да је заиста постао истински, прави човјек, да је примио људску природу. Зато се обрезује да би, како каже свети пјесник, обрезао нашу природу. Обрезао се да би нас ослободио, да би нас очистио од гријеха и свега онога што нас отуђује од Бога”, казао је Митрополит црногорско-приморски.
Он је казао да је Свети Василије Велики Његов дивни свједок.
“Он је дивни свједок те велике неизрециве тајне побожности. Заиста је велики, и по својој мудрости, Богом дарованој, велики и по свом великом подвигу, велики и по својој дубокој вјери и свједочењу те вјере”, рекао је Митрополит Амфилохије.
Он је говорио о Светом Василију Великом као великом јерарху Цркве Божије, великом богослову и великом борцу против јереси аријанства која се у његово вријеме ширила Ромејским царством.
Након великог входа Митрополит Амфилохије је сабрата манастира Врањина јерођакона Неофита рукоположио у презвитерски чин.
Након причешћа вјерних Владика Амфилохије је са свештенством благосиљао славски колач.
Он је најавио да ће у наредној календарској години у Митрополији бити посвећена посебна пажња обиљежавању годишњица страдања добровољаца – наших исељеника из Америке који су потонули 1915/16. године у Медови, и жртвама савезничког бомбардовања Подгорице у Другом свјетском рату.
Потом је у Митрополији одржао редовни годишњи састанак са студентима Богословског факултета из Митрополије црногорско-приморске.

Рајо Војиновић

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20084/14.01.2017.%20Mitropolit%20Cetinjski%20manastir.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This