Izaberite stranicu

На други дан Божића, празник Сабора Пресвете Богородице, Архиепископ цетињски Митрополит црногорско-приморски г. Амфилохије одслужио је Литургију у манастиру Морачи
У литургијској бесједи, Митрополит је, осврћући се на безбожничко утамничење земних остатака Светог Петра Другог Тајновидца у бетон маузолеја сазданог на мјесту порушене цркве Светог Петра Цетињског на врху Ловћена, казао:
„Сада покушавају да створе неку своју ‘Цркву’, безбожну, и у исто вријеме прогоне Христа из школа. А све наше школство и сва наша наука били су засновани на вјери у Христа, на вјери у вјечно човјеково достојанство, на знању да је човјек боголико биће. Човјек је сада мајмунолико биће, и то је највеће достигнуће савремене, лажне науке. Само да човјек не био био оно што јесте, да не би био оно за што га је Бог створио. А Бог га је створио не само по Своме Лику, него и да усавршава у себи чудесне Божије дарове, и да узраста не само по мјери својих природних моћи које му је Бог дао, него и по беграничној мјери коју је посвједочио сам Христос у овај дан, Својим рођењем, уселивши се у човјека, по благодати, обасјавши га свјетлошћу не само земнога сунца, него и Собом, као непролазним Сунцем, испунивши га не само земаљским животом, него и вјечним, бесмртним. Дакле, прогоњење Христа из људске душе, из људског друштва, науке, школе, не само да је безбожни чин, него је и најдубљи античовјечни чин. Онај ко убија Бога у човјеку, он у ствари убија човјека.
Ево нас у светињи која више од 750 година свједочи име Христово, и Пресвету Дјеву која Га је родила. Помолимо се сви Богу да је сачува од нових Ирода, од оних који уништавају не само човјека, него и природу коју је Бог створио.”
[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/20062/08.01.2017_Mitropolit_besjeda_Manastir%20moraca.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This