Izaberite stranicu

У недељу, 1. јануара, (19. децембра), 28. седмице по Духовима, на празник Светих отаца, који се по типику и прославља у недјељу пред Рождество Христово – Божић, у Саборном храму Христовог Васкрсења у Подгорици служена је Света Литургија.
Светом Литургијом је началствовао протојереј  Бранкo Вујачић уз саслужење протојереја – ставрофора Драгана Митровића као и протојерејâ : Далибора Милаковићa, Миладина Кнежевића, Мирчете Шљиванчанина и протођакона Владимира Јарамаза.
Након читања из Светога Јеванђеља вјерном народу се пастирским словом обратио началствујући протојереј Бранко Вујачић.
Отац Бранко се у свом обраћању између осталог дотакао саме суштине овог нашег пређеног пута, оног пута поплочаним постом и молитвом а чији је крајњи циљ пуноћа прослављања најрадоснијег празника – Божића.
Нагласивши да управо ових дана у свој пуноћи Црквеног живота и богослужбеног устројства ми већ као Црква, као заједница и молитвама и богослужбеним химнама претпразнујемо Рождество Христово.
Светим Тајнама Тијела и Крви Христове је приступио и присајединио се већи број вјерног народа.
А након Свете Тајне Причешћа свештенство Саборног храма је поклонима даривало дјецу, сходно народној традицији и обичају празника Отаца.
По завршетку Свете Литургије, прослављање празника и заједничарење је настављено у крипти Саборног храма уз трпезу љубави и пригодан културно-умјетнички програм који су припремила дјеца – полазници са вјеронауке при Саборном храму Христовог Васкрсења.

Борис Мусић

Pin It on Pinterest

Share This