Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије служио је са свештенством, на празник Светог Григорија Богослова, у суботу 7. фебруара 2015, Свету Архијерејску Литургију у Саборном храму Светог Василија Острошког у Никшићу.

Саслуживало је бројно свештенство и свештеномонаштво Епархије, а молитвеном сабрању је присуствовао вјерни народ Никшића. Током Литургије одслужен је мали помен блаженопочившем Митрополиту Сави Косановићу.

Сабраном вјерном народу бесједио је Преосвећени владика Јоаникије, који је казао да је Митрополит Сава Косановић духовно био сличан Светом Григорију Богослову, оном богомудром теологу и учитељу Цркве Божје, који је у своје вријеме као патријарх у Цариграду, вратио храмове из руку јеретика силом Духа Светог и силом своје богонадахнуте ријечи, пуној истине и свјетлости Божје.

“Његовог духа је био блаженопочивши Митрополит Сава Косановић који није био на тако високом положају, јер у доба турског ропства код нас није могао стећи тако високо образовање као што је Свети Григорије Богослов стекао у славном ромејском царству на високим школама у Атини, дружећи се са великим учитељима и научницима, али је он био човјек пун вјере“.

“Наш Митрополит Сава Косановић је познат као велики добротвор овог храма и многих других храмова, а понајвише по Владичиној води у Бањанима, међутим, не треба заборавити да је он водио велику битку за одбрану вјере православне, српског имена и српског језика против идеологије коју персонификује Бењамин Калај. Нажалост, није могао опстати него је протјеран из Сарајева са своје катедре, чак му нијесу дозволили ни да се сахрани у Рељеву, гдје је био одредио себи мјесто за укоп“, рекао је Његово Преосвештенство.

Црногорски књаз, подсјетио је Владика Јоаникије, није смио од Аустроугарске да прими Митрополита Саву Косановића у Црну Гору, али је, ипак, видјећи његове врлине и заслуге имао подршку од књаза, каснијег краља Николе. Нажалост, и поред тога, његов живот скончао се у Улцињу, практично, као изгнаник.

“Али, ко ће изагнати онога који је ушао у душу народа свог. Он је, наш велики Митрополит Сава Косановић, мученик и велики добротвор, ушао у душу народа и био изабран међу стотину најугледнијих Срба свог времена у знаменитој публикацији „Стотину знаменитих Срба“. Не треба заборавити ни то да је био књижевник, да је водио полемику, на највишем нивоу, са ученим католичким богословима, који су ширили католичку пропаганду међу српским православним народом, побијао њихове заблуде и одвраћао их од свог богоизабраног стада“, казао је Епископ будимљанско-никшићки Г. Јоаникије.

По одслуженој Литургији Владика је са свештенством, у присуству вјерног народа, помен Митрополиту Сави Косановићу служио и на његовом гробном мјесту. Земни остаци Митрополита дабробосанског Саве Косановића почивају поред цркве Светих Петра и Павла у старом градском гробљу у Никшићу гдје су из Улциња пренијети 2003.

“Уприличена је велика свечаност поводом преноса његових блажених мошти из Улциња, када смо, прије нешто више од десет година, извршили његов тестамент. Он је оставио завјештање да се сахрани поред мале Петрове цркве у никшићком гробљу. Када смо донијели ту одлуку, с правом, ме је прекорио Високопреосвећени Митрополит Амфилохије који је рекао да би требали да га сахранимо код велике, односно Саборне цркве, јер је он то заслужио. Ипак, ми смо се већ били све договорили, направили и Одбор, па смо се држали његовог тестамента. Кад се, већ, сјећамо догађаја преноса његових костију, и Улцињани су нам мало замјерили што им, како су казали, носимо Митрополита Саву, јер су га доживљавали као заштитника“.

“Осјећали смо дужност да извршимо његов тестамент, а како вријеме пролази све је јасније колико је он био далековид. Унапријед је видио шта ће се догодити и побунио против оног, не само физичког, него и духовног насиља, који је проводио Бењамин Калај у име велике монархије. Прорекао је распад те монархије и да неће моћи опстати са таквим насиљем и таквим плановима. То се и остварило, али послије његове смрти, ипак, да се сјетимо оних његових ријечи које је, при самом крају живота, упутио Калају: “Жари, пали удбински диздаре док и твоме дому реда дође, ако не од људске, а оно свакако од Божје руке“.

“Митрополит Сава Косановић, драга браћо и сестре, око чијег смо се гроба окупили, био је велики исповједник вјере православне, велики мученик и велики народни добротвор, човјек великог срца и велике душе, великих дарова и велике жртве. Нека му Бог душу прости“, рекао је Преосвећени Епископ Г. Јоаникије.
Свештенство никшићког Саборног храма, чији је приложник био блаженопочивши Митрополит Сава, служиће убудуће сваке прве суботе у фебруару, благословом Његовог Преосвештенства владике будимљанско-никшићког Господина Јоаникија, помен овом великом народном добротвору и мученику, Митрополиту хаџи Сави Косановићу.

Извор: Епархија будимљанско-никшићка

[wpaudio url=”http://www.svetigora.com/audio/download/16322/08.02.2015.%20Vladika%20Joanikije%20pomen%20Savi%20Kosancicu.mp3″ text=”Тонски прилог Радија Светигора”]

Pin It on Pinterest

Share This