Izaberite stranicu

Са благословом Његовог Преосвештенства Епископа жичког г. Јустина, у организацији Црквене општине Љиг, у суботу 31/18. јануара, у хотелу „Љиг“ у Љигу, одржано је десето по реду Светосавско-донаторско вече под називом „Светосавски дарови“.

Светосавско вече  организује се са циљем прикупљања средстава  за грађевинске радове на уређењу порте и храма у Љигу, од прошле године и за обнову средњовековне цркве Св. Јована Крститеља у селу Дићи, а ове године и за израду живописа у храму  Св. Јована Крститеља у Љигу. Ово вече имало је карактер Светосавске академије и Светосавског бала.

Вечери су присуствовали: председник oпштине Љиг, Драган Лазаревић, директор ОШ „Сава Керковић“, Бојан Којић, директор СШ „1300 каплара“, Биљана Јовановић, в.д. директор ТО Љиг и помоћник председника Општине, Катарина Лазић, власници приватних фирми из Љига, чланови грађевинског одбора и ЦО управног одбора, гости из Ваљева и Београда. Свештеници: протојереј-ставрофор Гојко Терзић из Цветановаца, протонамесник Здравко Николић, Архијерејски намесник студенички, јереј Александар Глишић из В. Црљена, протонамесник Владимир Терзић из Врујаца и ђакон Слободан Пејовић.

Програм је водила Невена Пејовић, проф.енглеског језика. У 20.00 часова чланови певачке групе „Хаџи Ђера“ су отпевали Светосавску химну и тропар Светом Сави. Затим је старешина цркве љишке изговорио поздравно слово, након чега су у програму учествовали ученици ОШ „Сава Керковић“ и СШ „1300 каплара“ из Љига. На акедимији је наступио и дипл. теолог Небојша Мастиловић, члан музичког састава „Пирг“ из Београда.

Старешина цркве је уручио новчане награде и књиге ученицима СШ „1300 каплара“ за најбоље литерарне радове на 13 светосавском наградном конкурсу. Прво место освојила је Јелена Николић, ученица 3. разреда Гимназије, за рад на тему: „Кад мислиш мисао чисту и свету, знај ствараш светосавску културу“, новчану награду од 6000 динара и књигу. Друго место освојила је Дуња Новаковић, ученица 1. разреда Гимназије, за рад на тему: „Свети Сава – вечита прича, никада до краја испричана“, новчану награда у износу од 4000 динара и књигу. Треће место освојио је Иван Бушић, ученик 3. разреда Гимназије, за рад на тему: „Свети сава некада, сада и у векове векова“, новчану награду од 2000 динара и књигу.

Присутни су могли да чују другонаграђени рад Дуње Новаковић.

Потом је старешина цркве поднео краћи извештај о прошлогодишњим грађевинским радовима, а такође, најавио је планиране радове у текућој године. Током програма присутни у сали су на платну могли да прате презентацију фотографија о радовима  на обнови цркве у Дићима, конзервацији надгробних плоча и  обнови  фасаде на храму Св. оца Николаја у Ивановцима.

Ученици СШ „1300 каплара“ и ученици ОШ „Сава Керковић“ су на самом почетку светосавског бала одиграли Краљево коло, а затим и  валцер  Дмитрија Шостаковича, у кореографији Јоване Каргановић. Потом је наступио оркестар „Театар дур“ из Чачка, који већ неколико година учествује на Светосавском балу.

Током вечери одржана је и аукцијска продаја слика, 8 радова академских сликара Миленка Михаиловића из Београда и Мирославе Карајанковић из Београда.

„Златне руке“ – удружење за очување традиције и припреме старих српских јела из Љига, и ове године је својим специјалитетима обрадовало посетиоце.

На десетој  јубиларној Светосавско-донаторској вечери прикупљено је 347.000,оо динара и 2.395,оо евра. Овим су учесници Светосавске вечери и ове године, поред тешке економске ситуације у општини Љиг, а и у целој земљи, потврдили свој хришћански идентитет и припадност Цркви и народу Божијем.

Протојереј Светолик Марковић

Извор: Епархија жичка

Pin It on Pinterest

Share This