Izaberite stranicu

Његово Преосвештенство Епископ бихаћко-петровачки Господин Атанасије у вечерњим часовима 26. јануара 2015. године, уочи празника Светог оца Саве, Првог архиепископа Српског, у галерији Српске академије наука и умјетности Републике Српске, са благословом епископа бањалучког Господина Јефрема, учествовао је у отварању изложбе под називом „Сведочим,само…“, којом су представљене јавности личне ствари и предмети Свјатјешег Патријарха Српског Господина Павла.

Изложбу је иницирао Републички Секретаријат за вјере Владе Републике Српске на челу са Директором Господином Драганом Давидовићем, уз свесрдну подршку Предсједника Републике Српске Господина Милорада Додика, Академије наука и умјетности Р. Српске на челу са Академиком Господином Рајком Кузмановићем и Музејом Српске Православне Цркве из Београда.

Изложба је организована поводом стогодишњице рођења и петогодишњице упокојења Патријараха Српског Господина Павла.

Отварању изложбе присуствовали су Његово Преосвештенство Епископ славонски Господин Јован, Предсједник народне скупштине Републике Српске Господин Недељко Чубриловић, Министар просвјете и културе Републике Српске Господин Дане Малешевић; генерални конзул Србије у Бања Луци Господин Владимир Николић, Директор Музеја СПЦ у Београду и многи други.

Пре званичног отварања ове изложбе присутним посетиоцима обратио се Господин Драган Давидовић, који је најавио говор Епископа Атанасија, који је Патријараха Павла упознао 1983. године на Косову и био његов сарадник и сатрудник до саме смрти у новембру 2009. године. После бесједе Епископа Атанасиј,а који је говорио о светом животу блаженопочившег Патријарха, о неизбрисивим и увјек поучним догађајима са Патријархом, Предсједник Академије наука и умјетности Р. Српске Господин Рајко Кузмановић је отворио изложбу.

Академик Рајко Кузмановић – говор на отварању изложбе

Епископ Атанасије (говор на отварању изложбе)

Извор: Епархија бихаћко-петровачка

Pin It on Pinterest

Share This